Güncel
Kur’an-ı Kerim bildirisine tepki üstüne tepki geliyor!
300 Fransız yazar ve siyasetçinin Müslümanların kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’den bazı ayetlerin çıkarılmasını istemesine tepkiler sürüyor. En sert açıklamalar Türkiye’den geldi.
Pascal Bruckner...
1948 Paris doğumlu romancı, denemeci, felsefeci...
Türkçeye çevrilmiş kitapları var. Ama onu tekrar gündeme getiren kitapları değil, yazdığı bir bildiri.
Bildiri 22 Nisan'da, Fransız gazetesi La Parisien (Parisli) adlı gazetede yayımlandı. Onun yazısının altında tam 300 imza vardı. Bu imzalardan biri de Fransa’nın eski cumhurbaÅŸkanı Nicolas Sarkozy’e ait. Ayrıca bu bildiriyi 3 baÅŸbakan, Yahudi ve Hıristiyan cemaatinin önde gelen üyeleri ile yazarlar da imzaladı.
Bildiride ne yazıyor?
Metin Yahudi düşmanlığına karşı oluşturulmuş bir manifesto olarak tanımlanıyor ama başından sonuna kadar Müslümanları hedef alıyor. Hatta Müslümanların Yahudilere karşı düşük yoğunluklu bir soykırım uyguladığı iddiası var.
Yahudi düşmanlığının önlenmesi için de bir takım öneriler getirmiÅŸ yazar Paskal Bruckner... Bruckner ve yazısının altındaki 300 imza sahibine göre Kuran-ı Kerim’den bazı ayetler çıkarılmalı. Bu talebe örnek olarak Ä°ncil’deki bazı bölümlerin çıkarılması gösteriliyor. Kur’an-ı Kerim’deki bazı ayetlerin çıkarılmasıyla artık hiçbir inananın suç iÅŸlemek için kutsal kitabı referans almayacağı söyleniyor.
Bruckner bu talebi, Kur’an-ı Kerim’in diÄŸer dinlerden olanlara karşı ÅŸiddet önerdiÄŸi iddiasına dayandırıyor.
O’na göre, Fransa’daki Yahudilerin saldırıya uÄŸrama riski Müslümanlardan 25 kat fazla ve 50 bin Yahudi, güvende olmadıklarını düşündüklerinden bazı ÅŸehirlerden taşınmak zorunda kaldı.
İlk Tepki Fransa Müslümanlarından
Bildiriye tepki üstüne tepki geldi.
Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş, "Avrupa'da Engizisyon döneminde Yahudi çocuklarını kurtaran Osmanlı veya Afrikalı Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'e dayanarak bunu yaptılar. Şimdi bizi, bu kitabın Yahudilere yönelik şiddetin sorumlusu olduğuna mı inandırmak istiyorlar" dedi.
Fransa Müslüman Din Adamları Konseyi Genel Sekreteri Mohamed Bajrafil da, “Bu, Müslümanlara karşı saygıdan tamamen uzak bir çaÄŸrıdır” diyerek, bu durumu, makaleyi imzalayan kiÅŸilerin "Kur’an-ı Kerim hakkındaki cehaletinin yansıması ve görünür biçimde entelektüel sahtekarlığı" olarak deÄŸerlendirdi.
Bordeaux Camisi Ä°mamı Tarık Ubru ise, Kur’an-ı Kerim’de öldürmeye dair bir emrin olmadığını söyleyerek, Fransa’da dini metinlerin tercümesi konusunda önemli hataların olduÄŸunu vurguladı.
Kur’an-ı Kerim'deki mücadele emrinin öldürme ÅŸeklinde bilinçli olarak yayıldığını aktaran Ubru, “Yahudi karşıtlığının kaynağını Kur’an-ı Kerim’den aldığını söylemek saçmalıktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Ubru, dünya genelinde meydana gelen Yahudi karşıtı söylemlerin nedeninin Müslümanlar veya Ä°slam’ın kutsal kitabının deÄŸil, Ä°srail’in adil olmayan politikalarının kınanmaması olduÄŸunu kaydetti.
Ãœlkenin tanınmış gazetecilerinden Dominique Vidal da, 1946’da Fransız halkının üçte birinin Yahudileri Fransa’nın bir parçası olarak gördüğünü ifade ederek, bu oranın bugün yüzde 89 olduÄŸunu ve ülkede Yahudi karşıtlığının sürekli bir düşüş grafiÄŸi izlediÄŸini belirtti.
Türkiye’nin tepkisi
Bildiriye Türkiye’den ilk tepki Avrupa BirliÄŸi (AB) Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, "Ä°nsanlık rehberi Kur'an'dan insan karşıtı baÄŸnazlık ve ÅŸiddet çıkaran DEAÅž neyse, bu 300 Fransız da aynı" dedi.
Kur'an-ı Kerim'in bazı ayetlerinin değiştirilmesi veya çıkarılması çağrıları yapan bu kişilerin "barbar ve ahlak dışı" bir taleple terör örgütü DEAŞ'ın ideolojik akrabalığına kayıt yaptırdıklarını ilan ettiklerini belirten Çelik, "DEAŞ'ın en yakın ideolojik akrabası olduklarını ancak bu şekilde anlatabilirlerdi. Ancak siyasal psikiyatrinin konusu olacak bu yaklaşım, Avrupa'nın ortasında nasıl bir barbarlığın yükseldiğini, en az DEAŞ kadar tehlikeli bu zihniyetin kendisini nasıl bazı kavramların arkasına sakladığını ifşa ediyor" dedi.
Henüz yorum yapılmamış.